7 feiten die u nog niet wist over toiletten en werkgelegenheid

Toiletten redden niet alleen levens vanwege de hygiëne, maar komen werkgelegenheid ten goede en versterken de economie! Afgelopen 10 november was het World Toilet Day 2016 en op deze dag koos de VN het thema toiletten & werkgelegenheid.

Lees meer over het verschil dat een toilet kan maken.

1.Geen toiletten betekent een verlies van 5% op het BBP

Productiviteitsverlies door ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan sanitaire voorzieningen wordt geschat op 5% van het BBP in onderzoek van Hutton (2012),

2.Geen toiletten op je werk? Meer kans op overlijden.

17% van het overlijden tijdens werkuren is het gevolg van ziekteoverdracht op het werk, meestal ontstaan door slechte sanitaire voorzieningen (International Labour Organization 2003).

3.Geen toiletten betekent een verlies aan productie

In India vergt het zoeken naar sanitaire voorzieningen veel tijd. Zo veel tijd zelfs dat het productiviteitsverlies wordt geschat op €10 miljard. Dat is ongeveer 20% van het BBP (World Bank Group 2016).

4.Toiletten bieden voordelen

Toiletten installeren op het platteland, waar wildpoepen geen uitzondering is, levert voordelen op die de kosten voor het bouwen van deze toiletten vijf en zeven keer overtreffen (Hutton 2015).

5.Toiletten zorgen voor een besparing van €7 miljard in zorgkosten

In het 2015 Millennium Development Doel was afgesproken om het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater en basis sanitaire voorzieningen te halveren. Om deze doelstelling te bereiken, werd geschat dat het aantal ziektedagen wereldwijd verminderd moest worden met 322 miljoen dagen per jaar, wat een besparing betekent van ongeveer €7 miljard in zorgkosten (Stockholm International Water Institute 2005).

6.Toegang tot toiletten verhoogt economische groei

Ontwikkelingslanden met toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen ervaren snellere economische groei dan landen zonder. Uit studie blijkt dat in ontwikkelingslanden met betere toegang tot sanitaire voorzieningen de jaarlijkse economische groei gemiddeld 3,7% was. In landen zonder deze voorzieningen was de jaarlijkse economische groei maar 0,1% (Sachs 2001).

7.Toiletten dragen bij aan de emancipatie van vrouwen in de samenleving

Investeren in toiletten op het werk en scholen draagt bij aan de emancipatie van vrouwen in de samenleving. Het hebben van schone, aparte sanitaire voorzieningen helpt hen hun waardigheid te behouden en een veilige omgeving tijdens hun menstruatie of zwangerschap (Girl Effect 2015).
Op dit moment leven 2,4 miljard mensen zonder verbeterde sanitaire voorzieningen.

Xylem Watermark, Xylem’s maatschappelijk en investeringsprogramma, werkt samen met zes non-profit partners om te voorzien in schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Lees meer over World Toilet Day 2016 op de site van de Verenigde Naties
http://www.un.org/en/events/toiletday​

16/12/2016