Een succesvolle Watermark 2016 trip naar Cambodja voor Joost Aloserij en Jonathan Feremans

Collega’s Joost Aloserij uit Dordrecht en Jonathan Feremans uit Zaventem hebben deelgenomen aan de Xylem Watermark 2016 trip naar Cambodja. Xylem Watermark is het maatschappelijke investeringsprogramma waarin medewerkers van Xylem werken aan watervoorzieningen in afgelegen gemeenschappen.

Samen met een collega uit Canada en drie collega’s uit de Verenigde Staten zijn Joost en Jonathan op 14 november vertrokken richting Cambodja. Hier hebben zij deelgenomen aan het waterfestival in Siem Reap. Tijdens het 3-daagse festival vieren de inwoners van Cambodja het einde van het regenseizoen en het begin van het oogstseizoen voor de vis- en restvangst Tijdens dit waterfestival staat alles in het teken van water, er worden onder andere bootraces gehouden tussen verschillende teams.

Joost en Jonathan hebben in Cambodja vier scholen bezocht en samen met de kinderen deelgenomen aan verschillende activiteiten over veilig gebruik van water. Bij deze vier scholen heeft het Watermark team watertorens geplaatst. Deze watertorens bieden niet alleen de kinderen, maar ook de lokale bevolking toegang tot drinkwater. De omliggende dorpen zijn vaak afgelegen en door een watertoren bij de school te plaatsen ontstaat een centraal punt waar kinderen les krijgen en de families schoon drinkwater kunnen halen. Deze watertorens zijn een belangrijke mijlpaal voor de lokale bewoners. Monniken zegenen elke watertoren na voltooiing in, dit is een belangrijk ritueel om de watertoren te beschermen en zodat deze lang in schoon water kan voorzien.

xylem
Een ceremonie waarbij de watertoren wordt ingezegend door twee monniken

Daarnaast gaf het team van vrijwilligers door middel van sanitaire- en educatieprogramma’s les aan de schoolkinderen om het belang van veilig en schoon drinkwater uit te leggen.

xylem
Joost en Jonathan tijdens een lesprogramma voor de kinderen van de lokale school

Jonathan heeft aansluitend aan de Watermark trip een tweedaagse reis gemaakt naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Tijdens de 6 uur durende busrit door het binnenland heeft hij de noodzaak van drinkbaar water verscheidene keren waargenomen:

“Tijdens het bezoek aan het platteland in Cambodja zie je dat toegang tot schoon drinkwater van levensbelang is. De boeren op het platteland halen vuil water uit de rivier en gebruiken dit voor hun land, maar ook als drinkwater voor hun familie.”

Naast de Watermark trip naar Cambodja is Xylem binnen meer initiatieven op het gebied van water actief. Zo stond oktober te boek als ‘Xylem Watermark Global Month of Service”. In deze maand waren 1.225 werknemers wereldwijd actief in verschillende activiteiten op het gebied van water.

09/12/2016