Officieel gelanceerd in de Benelux: Flygt Concertor bewijst werking onder lokale omstandigheden

Na de wereldwijde introductie tijdens de IFAT 2016 is de Flygt Concertor in oktober succesvol gelanceerd in Wallonië en Vlaanderen tijdens de events AquaWal en Aquarama. In november presenteerde Stefan Abelin van Xylem Zweden de trends en technologische ontwikkelingen in afvalwater pomptechnologie en Flygt’s antwoord daarop tijdens de kennisbijeenkomst “De toekomst van afvalwater”​ bij onderzoeksinstituut Deltares op 10 november jl. Daarbij is ook de nieuwste innovatie Flygt Concertor geïntroduceerd en getest tijdens live-verstoppingstesten. Inmiddels is de Flygt Concertor al enige tijd in bedrijf bij gemeente Molenwaard met verbluffend resultaat.

​Eerste resultaten uit de praktijk

Flygt Concertor afwalwater pompsysteem is leverbaar met motoren tot 7.3 kilowatt (kW) en combineert een volledig geïntegreerd besturingssysteem met IE4 motoren, state-of-the-art Flygt N-hydrauliek en intelligente functionaliteit. Al deze functies zijn ontworpen om in harmonie met elkaar samen te werken, wat resulteert in optimale pompprestaties tegen de laagste ‘total cost of ownership’.

Praktijktesten over de hele wereld hebben de voordelen die Flygt Concertor biedt bevestigd, inclusief:

 • Energiebesparingen tot 70 procent ten opzichte van een conventioneel afvalwater pompsysteem
 • Verkleinen van de voorraad tot wel 80 procent als gevolg van de flexibele werking (breed werkgebied)
 • Verstoppingsvrije pompwerking en schone pompputten, waardoor tot wel 80 procent kan worden bespaard op de reinigingskosten
 • Compact ontwerp, waardoor de omvang van de schakelautomaten tot 50 procent wordt verminderd

Flygt Concertor Prototype Gemeente Molenwaard

René Prins, General Sales Manager PU Xylem Nederland: “We weten dat meer componenten en complexiteit niet het antwoord is op de uitdagingen van vandaag. Flygt Concertor is een geavanceerd, gebruiksvriendelijk pompsysteem en een echte probleemoplosser die ontwikkeld is in nauwe samenwerking met onze klanten over de hele wereld. Ook in Nederland is de Concertor uitgebreid getest onder lokale omstandigheden.”

Het intelligente Flygt Concertor pompsysteem zorgde er bij testen in een rioolgemaal in Nieuw-Lekkerland voor dat de regelmatige verstoppingen niet meer voorkwamen en dat de put schoon bleef.

Gegevens pompgemaal uitgangssituatie

 • Oude pomptype NP3127HT 5,9 kW (installatie 2009)
 • Gemiddeld 2 x per maand storingsmonteur op locatie
 • 4 x per jaar professionele pompputreiniging

Resultaat

 • Gemiddeld opgenomen vermogen 2,4 kW
 • Meer dan 200 (dreigende) pompverstoppingen opgelost
 • Geen pompstoringen
 • Schone put na enkele weken al resultaat​

Vóór de Concertor:

xylem

Met de Concertor:

xylem

Rien de Ruijter, Vakspecialist Riolering & Water bij gemeente Molenwaard, vertelt over zijn ervaring met de Flygt Concertor:

“Deze nieuwe pomp is bewust geplaatst op een zeer storingsgevoelige locatie waar gemiddeld twee keer per maand een monteur kwam om de storing op te lossen, daarnaast werd de pompput tot nu toe 4 keer per jaar professioneel gereinigd vanwege extreme vervuiling. De Concertor heeft nu al mijn verwachtingen ruim overtroffen. Sinds de installatie van de nieuwe pomp hebben wij geen enkele storing meer gehad en is de pompput ook nog eens mooi schoon, zonder professionele reiniging! Alleen al door deze twee resultaten is de test ruimschoots geslaagd. Ik verwacht dat we de pompput pas tijdens het reguliere onderhoud weer zullen laten reinigen, wat in dit geval neerkomt op één keer per jaar. De pomp draagt nu al bij aan lagere reinigings- en onderhoudskosten en een lagere CO2 footprint. Het is bijna niet te geloven – deze pomp heeft maar liefst 240 keer een (dreigende) verstopping voorkomen, oftewel zelf opgelost.”

Lees hier de nabeschouwing van “De toekomst van afvalwater”

Meer informatie    Contact opnemen

07/12/2016