Xylem lanceert ‘s werelds eerste afvalwater pompsysteem met geïntegreerde intelligentie: Flygt Concertor™

xylem
Dordrecht, 14-06-2016 – Xylem heeft wederom een technologische doorbraak ontwikkeld die de afvalwaterindustrie verrijkt met een slimme, duurzame oplossing: het eerste afvalwater pompsysteem ter wereld met geïntegreerde intelligentie in de pomp. De Flygt Concertor, gelanceerd op 30 mei tijdens de IFAT 2016, is een volledig geïntegreerd pompsysteem dat een hoge operationele flexibiliteit biedt en afvalwater pomptechnologie naar een hoger niveau tilt. Dit nieuwe slimme afvalwater pompsysteem, past zich automatisch aan de veranderende bedrijfsomstandigheden aan, terwijl het de totale kosten gedurende de gehele levensduur van de pompinstallatie aanzienlijk vermindert.

“Flygt Concertor vertegenwoordigt een verandering in duurzaam afvalwaterbeheer, met een ongeëvenaarde efficiëntie, betrouwbaarheid en een lagere total cost of ownership. Het gaat hierbij om één type pomp met geïntegreerde intelligentie”, aldus René Prins, General Sales Manager Public Utilities bij Xylem. “Het biedt de afvalwaterindustrie een aanmerkelijke vooruitgang door het gehele pompproces – bestaande uit selectie, installatie, inbedrijfstelling en monitoring – te vereenvoudigen, met het bijkomende voordeel van een kleinere footprint. Flygt Concertor is een echte probleemoplosser en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met onze klanten over de hele wereld. Ook in Nederland is de Concertor uitgebreid getest onder lokale omstandigheden.”

Praktijktesten over de hele wereld hebben de verbeteringen die Flygt Concertor biedt bevestigd, inclusief:

  • Energiebesparingen tot 70 procent ten opzichte van een conventioneel afvalwater pompsysteem
  • Beperking van de voorraad tot wel 80 procent als gevolg van de flexibele werking (breed werkgebied)
  • Verstoppingsvrije pompwerking en schone pompputten, waardoor tot wel 80 procent kan worden bespaard op de reinigingskosten
  • Compact ontwerp, waardoor de omvang van de schakelautomaten tot 50 procent wordt verminderd

De naam Concertor is gebaseerd op het Latijnse woord “concentãre”, wat samenwerken in harmonie betekent. Flygt Concertor afwalwater pompsysteem is leverbaar met motoren tot 7,3 kilowatt (kW) en combineert een volledig geïntegreerd besturingssysteem met IE4 motoren, state-of-the-art Flygt N-hydrauliek en intelligente functionaliteit. Al deze functies zijn ontworpen om in harmonie met elkaar samen te werken, wat resulteert in optimale pompprestaties tegen de laagste ‘cost of ownership’.

De flexibele werking van de Flygt Concertor vertegenwoordigt een aanzienlijke verandering in de wijze waarop pompsystemen worden geselecteerd. In tegenstelling tot de vaste pompcurven van conventionele pompen, biedt Flygt Concertor een breed werkgebied waaruit u het juiste werkpunt kunt kiezen. Hierdoor wordt de pompselectie zeer eenvoudig, en, als gevolg daarvan, de voorraad verminderd. Daarnaast kan de Concertor uitgebreid worden met de put- en persleidingreinigingsfunctie.

Wereldwijde testen overtreffen verwachtingen

Uitgebreide testen hebben aangetoond dat deze eigenschappen, in combinatie met de tweede generatie gepatenteerde verende N-technologie van Flygt en de geïntegreerde Pump Cleaning functie, de reinigingskosten terugbrengt. De Pump Cleaning functie zorgt voor het detecteren van (dreigende) verstoppingen en het zelf oplossen daarvan. De gecombineerde werking van al deze functionaliteiten zorgde er bij testen in een rioolgemaal in Nieuw-Lekkerland voor dat de regelmatige verstoppingen niet meer voorkwamen en dat de put schoon bleef.

Rien de Ruijter, Vakspecialist Riolering & Water bij gemeente Molenwaard, vertelt over zijn ervaring met de Flygt Concertor: “Deze nieuwe pomp is bewust geplaatst op een zeer storingsgevoelige locatie waar gemiddeld twee keer per maand een monteur kwam om de storing op te lossen, daarnaast werd de pompput tot nu toe 4 keer per jaar professioneel gereinigd vanwege extreme vervuiling.

De Concertor heeft nu al mijn verwachtingen ruim overtroffen. Sinds de installatie van de nieuwe pomp zes maanden geleden hebben wij geen enkele storing meer gehad en is de pompput ook nog eens mooi schoon, zonder professionele reiniging! Alleen al door deze twee resultaten is de test ruimschoots geslaagd. Ik verwacht dat we de pompput pas tijdens het reguliere onderhoud weer zullen laten reinigen, wat in dit geval neerkomt op één keer per jaar. De pomp draagt nu al bij aan lagere reinigings- en onderhoudskosten en een lagere CO2 footprint. Het is bijna niet te geloven – deze pomp heeft maar liefst 240 keer een (dreigende) verstopping voorkomen, oftewel zelf opgelost.”

Flygt Concertor biedt klanten de technologie die nodig is om hun werkzaamheden op het gebied van afvalwaterbeheer te verduurzamen. Het rapport van Frost & Sullivan European Smart Pumps Market for the Water and Wastewater Industry* geeft aan dat de voortdurende focus op het verlagen van de energiekosten en de total cost of ownership van pompen de vraag naar intelligente pompoplossingen zal vergroten. Daarnaast zorgen de verouderde infrastructuur, de toenemende wereldwijde verstedelijking en de stijgende energieprijzen ervoor dat duurzame pompsystemen voor afvalwater een steeds grotere prioriteit krijgen.

“De ontwikkeling van Flygt Concertor toont wederom Xylem’s inzet aan voor de ontwikkeling van innovatieve en geïntegreerde ontwerpen die voldoen aan de toekomstige uitdagingen van de industrie”, aldus René Prins. “We weten dat meer componenten en complexiteit niet het antwoord is op deze uitdagingen. We hebben geavanceerde, gebruiksvriendelijke pompsystemen nodig zoals Concertor.”

Concertor deelt een rijke geschiedenis met andere innovaties van Flygt. Een opmerkelijk voorbeeld uit het midden van de vijftiger jaren is de introductie van ‘s werelds eerste dompelpomp voor afvalwater, waardoor de benodigde ruimte voor moderne pompstations enorm werd verminderd.

In 1997 ontwikkelden de ingenieurs van Flygt de innovatieve N-technologie, die een revolutie in het verpompen van afvalwater betekende dankzij de langdurige, zeer efficiënte en zelfreinigende werking. In 2011 integreerden zij hun kennis op het gebied van afvalwaterverwerking in een intelligent besturingssysteem voor afvalwater met gepatenteerde functies, zoals de Flygt Energy Minimizer.

“Wij zijn vastbesloten de technologische grenzen te verleggen om de meest hoogwaardige, betrouwbare en duurzame afvalwater pompsystemen te ontwikkelen die er op de markt beschikbaar zijn. Flygt Concertor is de realisatie van die ambitie”, aldus Ruud Vreeburg, Managing Director Xylem Benelux. “Wij laten ons leiden door de behoeften van onze klanten en uiteindelijk is het hun gemoedsrust die de werkelijke maatstaf vormt voor ons succes.”

De Concertor is binnenkort verkrijgbaar in de Benelux.


Klik hier voor meer Flygt Concertor

14/06/2016