Thermische energie uit oppervlakte water

Thermische energie uit oppervlaktewater

Wist u al dat thermische energie uit oppervlaktewater een duurzame én substantieel alternatief kan zijn voor aardgas? Het grote nadeel aan aardgas is dat er bij de verbranding van deze gassoort CO2 vrijkomt. Tevens kan de winning van aardgas bodemdaling en (kleine) aardbevingen veroorzaken. Tot slot kan aardgas ontploffen, wat absoluut niet ongevaarlijk is! Met het halen van thermische energie uit oppervlaktewater, ook wel TEO genoemd, heeft u een geschikte methode in handen voor het verwarmen en koelen van bijvoorbeeld gebouwen en woningen. Xylem Water Solutions geeft u graag meer informatie over de toepassingen voor het halen van thermische energie uit oppervlaktewater.

Thermische energie uit oppervlaktewater: hoe werkt dat?

Bent u nieuwsgierig naar hoe het halen van thermische energie uit oppervlaktewater precies werkt? Xylem Water Solutions vertelt het u graag! Met TEO wordt er gebruik gemaakt van de brontemperatuur van het oppervlaktewater gedurende de vier seizoenen van een jaar. Het oppervlaktewater wordt door een warmtewisselaar gevoerd. Is het bijvoorbeeld zomer? Dan wordt de warmte uit het oppervlaktewater opgeslagen in bijvoorbeeld een WKO-installatie, wat feitelijk een warmte- en koudeopslag is. Het handige hieraan is dat de warmte in het koude seizoen gebruikt kan worden om middels behulp van een warmtepomp een gebouw te verwarmen.

Is het winter? Dan kan juist de koude uit het oppervlaktewater worden opgeslagen; een perfecte bron voor duurzame koeling van een pand. Voor het halen van thermische energie uit oppervlaktewater kunt u gebruik maken van een open bron of een gesloten collector. Kiest u voor een open bron? Dan wordt het oppervlaktewater via een filter door een platenwarmtewisselaar gepompt. De laagwaardige warmte wordt door de warmtewisselaar aan het oppervlaktewater onttrokken.

Voordeel van thermische energie uit oppervlaktewater

Bent u benieuwd naar het voordeel van het halen van thermische energie uit oppervlaktewater? We leggen het u graag uit! Ongeveer 30% van onze huidige energievraag is nodig voor het koelen en het verwarmen van de bebouwde omgeving. Op dit moment wordt hiervoor voornamelijk aardgas gebruikt, maar deze fossiele brandstof begint op te raken. Middels TEO is er een duurzaam en substantieel alternatief gevonden voor dit probleem. Deze bron kan in ongeveer 12% van de warmtevraag en 54% van de koudevraag voorzien. Gemeenten streven naar aardgasloze wijken: TEO is hiervoor een geschikte oplossing!

Vragen? Neem contact op!

Heeft u vragen voor Xylem Water Solutions? Bijvoorbeeld over het halen van thermische energie uit oppervlaktewater? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u van harte verder. Lees gerust ook meer over onze diensten.

Xylem Water Solutions

In Nederland en België zijn er ongeveer 200 werknemers werkzaam voor Xylem. Samen met u kunnen de ervaren en vakkundige medewerkers van Xylem elke uitdaging op het gebied van water(vraagstukken) aan. Met de merken Flygt, Lowara, Godwin, Leopold, Sanitaire en Wedeco kan Xylem elke stap in de watercyclus verzorgen. Zoals watertransport, monitoring & control, behandeling van water en afvalwater, watervoorziening in residentiële en industriële toepassingen, beregening alsmede building services.

Xylem biedt altijd de meest geschikte oplossing – van duurzaam ontwerp tot optimaal functioneren – voor elke watergerelateerde branche.