Thermische energie uit water

Thermische energie uit water halen

Wist u al dat het mogelijk is om thermische energie uit water te halen? Xylem Water Solutions vertelt u er graag meer over! Onze huidige energievraag wordt momenteel voor ongeveer 30% besteedt voor het verwarmen en koelen van de bebouwde omgeving. Dit gaat vrijwel uitsluitend via aardgas: een fossiele brandstof die langzaam op begint te raken. Bij het verwarmen van aardgas komt er CO2 vrij, tevens kan de winning ervan bodemdaling en (kleine) aardbevingen veroorzaken en aardgas kan ontploffen: iets wat absoluut niet ongevaarlijk is! Met het halen van thermische energie uit water heeft u een duurzaam en substantieel alternatief voor aardgas in handen! U noemt dit ook wel TEO. Hiermee kunt u op een andere manier bijvoorbeeld gebouwen koelen en verwarmen.

Hoe haal je thermische energie uit water?

Thermische energie uit water halen; hoe werkt dat precies? TEO maakt gebruik van de brontemperatuur van het oppervlaktewater, deze verandert mee met de vier seizoenen van het jaar. Door een warmtewisselaar wordt het oppervlaktewater gevoerd. U kunt voor het halen van thermische energie uit water een open bron of een gesloten collector gebruiken. Bij een open bron wordt het oppervlaktewater via een filter door een platenwarmtewisselaar gepompt. De warmtewisselaar onttrekt hierbij de laagwaardige warmte aan het oppervlaktewater. In de zomer is het oppervlaktewater warm, in de winter koud. Deze warmte of de koude kan uit het water opgeslagen worden.

Bij een lage temperatuur neemt de waterpomp warmte op, welke bij een hoge temperatuur wordt afgegeven. Een waterpomp werkt vaak op een manier waarbij een vloeistof bij een lage temperatuur wordt verdampt. Bij een hoge temperatuur wordt deze verhit. Ideaal om gebouwen mee te kunnen verwarmen en koelen. Thermische energie uit water halen is dan ook een duurzaam alternatief voor veel gemeenten!

Over ons

Xylem Water Solutions is uw informatiebron wanneer u meer wilt weten over het halen van thermische energie uit water. Wij vertellen u graag over de voordelen en diverse toepassingen. Wij kijken altijd naar hoe we water zo slim mogelijk kunnen gebruiken. Hoe we dit doen? Door onze technologie, tijd en talent in te zetten. We streven naar een toekomst waar mondiale waterproblemen niet bestaan. Zo kunt u bij ons terecht voor informatie over:

  • Oplossingen voor het halen van energie uit water
  • Afval en waterscheiding
  • Het installeren en onderhouden van producten als pompen, besturingssystemen, scheidingssystemen en meetapparatuur

Lees hier meer over onze diensten

Vragen? Neem contact op!

Heeft u vragen voor Xylem Water Solutions? Bijvoorbeeld over het halen van thermische energie uit water? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u van harte verder.

Xylem Water Solutions

In Nederland en België zijn er ongeveer 200 werknemers werkzaam voor Xylem. Samen met u kunnen de ervaren en vakkundige medewerkers van Xylem elke uitdaging op het gebied van water(vraagstukken) aan. Met de merken Flygt, Lowara, Godwin, Leopold, Sanitaire en Wedeco kan Xylem elke stap in de watercyclus verzorgen. Zoals watertransport, monitoring & control, behandeling van water en afvalwater, watervoorziening in residentiële en industriële toepassingen, beregening alsmede building services.

Xylem biedt altijd de meest geschikte oplossing – van duurzaam ontwerp tot optimaal functioneren – voor elke watergerelateerde branche.