Energie uit oppervlaktewater (EOW)

Energie onttrekken uit oppervlaktewater

De kleine aardbevingen die in Groningen voorkomen zijn regelmatig in het nieuws. In die regio wordt namelijk aardgas gewonnen, een fossiele brandstof die onder andere gebruikt wordt om woningen mee op te warmen. Het gebruik van aardgas is echter om diverse redenen nadelig. Ten eerste komt bij de verbranding ervan de gassoort CO2 vrij, waarmee het broeikaseffect versterkt wordt. Ten tweede is aardgas een gas dat vatbaar voor explosies is. Tot slot zorgt de ontrekking ervan uit de bodem voor een verhoogde kans op aardbevingen. Een duurzaam en effectief is daarom gewenst. Er bestaan al diverse installaties waarmee energie uit oppervlaktewater onttrokken kan worden, maar die zijn vaak gevoelig voor onderhoud en storingen. Bij Xylem Water Solutions hebben we daarom het beste van het beste gecombineerd en een installatie ontwikkeld die geen last heeft van deze gevoeligheid.

Meer weten over onze producten, hun werking en toepassingen? Informeer dan gerust vrijblijvend verder door ons te bellen op 078 654 84 00 of het contactformulier in te vullen!

Thermische energie onttrekking uit oppervlaktewater kan naast zon- en windenergie een grote bijdrage leveren aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Uit onderzoek van Deltares en IF Technology naar de kansen voor energie uit oppervlaktewater is voortgekomen dat de inzet van energie uit oppervlaktewater in Nederland grote potentie heeft. Huidige installaties die warmte en koude onttrekken uit oppervlaktewater zijn vaak onderhouds- en storingsgevoelig.

Xylem heeft al meerdere componenten en systeemoplossingen geleverd voor duurzame energiesystemen. De opgedane kennis heeft Xylem gebundeld tot een optimale afstemming van componenten, waarmee prestaties gegarandeerd worden en onderhoud en storingen tot het verleden behoren.

Hoe kan energie uit oppervlaktewater gehaald worden?

Het onttrekken van energie uit oppervlakte water werkt als volgt. De methode richt zich op de brontemperatuur van het water. In de zomer, als het oppervlaktewater door de zon is opgewarmd, wordt dit water door een warmtewisselaar gevoerd. De warmte wordt daaruit onttrokken en opgeslagen in een speciale opslag. Het werkt ook andersom. Gedurende winterse maanden kan juist de kou in de warmte- en koude opslag bewaard worden. De opgeslagen warmte en kou kunnen als warmte- en verkoelingsbron gebruikt worden om de temperatuur in woningen en andere panden te regelen en zo het gebruik van aardgas vervangen.

Een geschikte vervanging voor aardgas

Wist u dat, door energie te onttrekken uit oppervlaktewater er voor maarliefst 12% in de warmtevraag voorzien kan worden? Voor de koudevraag is dit nog veel hoger: 54%! Aardgas is goed voor circa 30% van het energiegebruik om woningen en andere panden mee op te warmen of af te koelen. Echter is deze fossiele brandstof schaars en op aan het raken. Wij bieden een duurzaam en effectief alternatief dat het gebruik van aardgas verder kan terugdringen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op!

Wilt u graag verder informeren over de onttrekking van energie uit oppervlakte water, de werking daarvan of onze producten of diensten? Wij vertellen u graag meer! Neem gerust vrijblijvend contact op door ons te bellen op 078 654 84 00 of het contactformulier op de website in te vullen.

Heeft u ook een specifieke duurzaamheidswens?

Xylem biedt een turn-key oplossing die EOW toegankelijker maakt voor installateurs, boorbedrijven, exploitanten en eindgebruikers. Deze oplossing is zowel in de industrie en grotere utiliteit als in kleinere gebouwen toepasbaar.

Downloads

Whitepaper
Brochure

Meer weten over de mogelijkheden van deze techniek?

Mail naar EOW@xyleminc.com, of klik op de onderstaande button om met ons contact op te nemen:

Contact
09/02/2017