Warmte uit oppervlaktewater

Warmte halen uit oppervlaktewater

Door een installatie te gebruiken dat warmte uit oppervlaktewater haalt kiest u voor een alternatief voor het gebruik van aardgas dat erg duurzaam is. Aardgas brengt een groot nadeel met zich mee: zodra het gas verbrandt wordt komt de gassoort CO2 vrij. Daarbij kan het onttrekken van aardgas uit de bodem ook voor mini aardbevingen zorgen. Tot slot is aardgas vatbaar voor explosies wat allerlei gevaren met zich meebrengt! Door een alternatief te gebruiken en warmte te halen uit oppervlaktewater wordt eveneens een methode gebruikt waarmee gebouwen en woningen verwarmd en verkoeld kunnen worden. Xylem Water Solutions heeft een installatie ontwikkeld die, in tegenstelling tot huidige installaties die warmte kunnen ontrekken uit oppervlaktewater, niet onderhouds- en storingsgevoelig zijn.

Wilt u meer weten over de werking en toepassingen daarvan? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 078 654 84 00 of het online contactformulier!

Hoe werkt warmte uit oppervlaktewater halen?

Benieuwd hoe dat onttrekken van warmte uit oppervlaktewater nou eigenlijk in zijn werking gaat? Wij vertellen u er graag meer over. Bij deze manier van energie winnen uit oppervlaktewater wordt gebruik gemaakt van de brontemperatuur daarvan. Het water wordt door een warmtewisselaar gevoerd. Tijdens zomerse maanden wordt het warmte opgeslagen in een warmte- en koude opslag. Deze opgeslagen warmte kan vervolgens in koudere periodes weer ingezet worden om woningen en andere panden middels een warmtepomp te verwarmen. Andersom kan tijdens de winter de kou worden onttrokken en opgeslagen, om als verkoelingsbron gebruikt te worden op dager dat het warmer is.

Een duurzaam en effectief alternatief

Voor het huidige energiegebruik geldt dat circa 30% gebruikt wordt om woningen en andere panden van warmte te voorzien (of om deze af te koelen). De brandstof die hiervoor nu gebruikt wordt is aardgas. Dit is echter een fossiele brandstof die schaars is en die op den duur op zal raken. Warmte uit oppervlaktewater onttrekken is daarom een duurzaam en effectief alternatief voor de lange termijn. Op deze manier kan het gebruik van aardgas aanzienlijk teruggedrongen worden. Zo kan deze warmtebron voorzien voor ongeveer 12% van de warmtevraag en maarliefst 54% van de koudevraag. Het gaat dus om een zeer geschikte oplossing!

Nog vragen? Neem gerust contact op!

Heeft u vragen over het halen van warmte uit oppervlaktewater? Wilt u meer weten over onze producten of diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 078 654 84 00 en staan u graag te woord. Ook kunt u een bericht sturen via het online contactformulier op onze website.